Spis treści
Pieczenie ciast i innych pysznych wypieków wydaje się proste, jednak opanowanie tej sztuki do perfekcji wymaga korzystania z odpowiednich narzędzi. Poznania technik, dzięki którym, korzystając z piekarnika i dobrze dobranych składników można wyczarować istne cukiernicze cuda. Do wypiekania słodkości (i nie tylko) przydaje się papier do pieczenia. Jak używać tego akcesorium i do czego jeszcze można je wykorzystać? — Sprawdzamy to!
Papier do pieczenia — podstawowe wykorzystanie
Czym jest papier do pieczenia? To cienki pergamin przystosowany do użytkowania go w wysokich temperaturach. Papier do pieczenia fabrycznie powlekany jest tłuszczem, co zapobiega przywieraniu go do naczyń, w których powstają nasze wypieki. Papier do pieczenia dostępny można wygodnie dopasować do każdego rodzaju blach lub dociąć do odpowiedniego kształtu, lub rozmiaru, na przykład do wypełnienia okrągłej blachy tortowej. Papierem do pieczenia wyłożyć można blachę do ciasta, tortownicę, a także naczynie żaroodporne. Stosowanie papiery do pieczenia przy przygotowywaniu wypieków pomaga uniknąć przypalenia ciast i ciastek, a zwłaszcza ich spodów. Niweluje też konieczność szorowania trudnych do wyczyszczenia blach i półek piekarnika z resztek ciast — wszystko zatrzymuje się na papierze do pieczenia, a blacha pozostaje czysta.
Papier do pieczenia — nie tylko do ciast!
Papier pergaminowy wykorzystać można również do przygotowywania potraw wytrawnych — zapiekanek, quiche, a także… najzwyklejszych tostów w prostym opiekaczu lub piekarniku. Dwa kawałki chleb tostowego posmarowane masłem i przełożone serem oraz innymi dodatkami wystarczy zawinąć w papier do pieczenia i zamknąć w opiekaczu lub włożyć do piekarnika na kilka minut. Tosty owinięte papierem upieką się równomiernie, nie tracąc przy tym aromatu oraz, co najważniejsze, wilgoci i miękkości, co może dziać się w sytuacji, w której chleb dotyka bezpośrednio rozgrzanych płytek opiekacza lub blachy w piekarniku. Zapiekanie tostów z wykorzystaniem papieru do pieczenia zapewnia również czyste urządzenia kuchenne — znów papier pomoże zachować porządek bez potrzeby czyszczenia blach z trudnego do usunięcia, rozpuszczonego i przypalonego sera żółtego, okruchów i tłuszczu. Na papierze do pieczenia możemy piec również frytki, ziemniaki, a także warzywa przygotowywane w piekarniku i posypane przyprawami. Pycha!
Jak papier do pieczenia pomoże wyczarować świąteczne słodycze?
Papier do pieczenia świetnie nadaje się do tworzenia ozdób na choinkę powstałych z czekolady. To bardzo proste! Roztopioną uprzednio, najlepiej w kąpieli wodnej czekoladę wlewamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia ułożony na płaskiej powierzchni, na przykład plastikowej desce do krojenia. Efekty naszej kreatywności: gwiazdki, choinki, śnieżynki i inne czekoladowe wzorki na desce pokrytej papierem do pieczenia wkładamy na kilka godzin do lodówki, by odpowiednio stężały. Teraz można ozdabiać nimi ciasta, a nawet zawiesić nasze dzieła na choince, przewlekając przez nie żyłkę lub nitkę. Ostrożnie, będą kruche, jeśli nie przygotujemy ich odpowiednio — jeśli ozdoba ma wisieć, warstwa czekolady powinna być grubsza, niż w przypadku dekoracji do ciast, a same ozdoby powinny dłużej przebywać w lodówce lub zamrażarce, aby mocniej się utwardziły. Smacznego i Wesołych świąt!