img

Wybór kieliszków do wina lub drinków – to musisz wiedzieć!

W Twoim lokalu gastronomicznym z pewnością serwowane są nie tylko świetne potrawy, ale i wszelkiego rodzaju napoje. Jeśli czeka Cię w najbliższym czasie zakup kieliszków do wina lub drinków, koniecznie sprawdź, co musisz o nich wiedzieć i jak nie popełnić błędu przy ich wybieraniu!

 

Kieliszki do wina – to podstawa!

Podawanie wina w odpowiednio dobranym kieliszku to już nie tylko domena luksusowych restauracji czy hoteli – obecnie to po prostu standard. Jak zatem wybierać szkło gastronomiczne, by móc serwować gościom napoje z najlepszych winnic bez obaw o popełnienie gafy?

W przypadku kieliszków do czerwonego wina (dostępne tutaj) wybieraj takie, które mają dość „pękatą” czaszę, najlepiej o pojemności w granicach do 300 ml. Takie kieliszki powinny delikatnie zwężać się ku górze, a ich nóżka nie może być zbyt krótka. Bardzo ważną zasadą jest także kolor szkła – a raczej jego brak. Do podawania czerwonych win zawsze należy wybierać przezroczyste szkło gastronomiczne – dzięki temu nie będzie problemu z możliwością ocenienia barwy samego trunku.

Kieliszki przeznaczone do podawania białego wina (przejrzyj ofertę Horeca Polska) powinny mieć mniejszą pojemność (standardowo do około 150 ml), a ich czasza jest znacznie węższa. Nóżka kieliszka do białego wina powinna być wystarczająco wysoka, by klient, trzymając szkło, nie opierał dłoni o spód czarki. Wino musujące serwować należy natomiast w kieliszkach o wąskich i wysokich czaszach (z których wolniej uciekają bąbelki) zamocowanych na wysokich nóżkach. 

 

Kieliszki i szkło do drinków

Oczywiście, drinków czy innych napojów alkoholowych nie powinno podawać się w kieliszkach do wina. Dla wielu rodzajów trunków opracowano wręcz pewne standardy konstrukcji szkła, wpływające na odpowiednie uwalnianie się aromatu i smaku drinka czy też jego odpowiednią oprawę wizualną. 

Jednymi z obowiązkowych elementów wyposażenia restauracji czy baru będą zapewne kieliszki do wódki. Ponieważ jest to mocny alkohol o silnym, charakterystycznym smaku, samodzielnie podawać go musisz w niewielkich naczyniach. Stąd kieliszki przeznaczone do tego rodzaju alkoholu mają niewielką czarkę umieszczoną na nóżce lub przypominającą małą szklankę o grubym dnie. Wariant z nóżką jest obecnie uważany za szkło przeznaczone głównie do tak zwanych kolorowych wódek, natomiast w klasycznych kieliszeczkach z grubszym dnem podawać można czystą wódkę. 

Odpowiednie kieliszki musisz dobrać także dla takiego alkoholu, jak koniak, likier czy też brandy. Likiery, jako trunki o zazwyczaj mocnym smaku są przeznaczone do dyskretnej konsumpcji i wolnego delektowania się aromatem. Stąd kieliszki do likierów powinny być niewielkie i o niedużej pojemności. W tym wypadku można postawić na ozdobne szkło, na przykład ze wzorami, kryształowe czy barwione.

Kieliszki do brandy oraz koniaku mogą być do siebie podobne. Są to modele o pękatych czaszach umocowanych na króciutkiej nóżce. Ma to oczywiście swoje uzasadnienie – alkohol podawany w takim szkle będzie delikatnie i naturalnie podgrzewany poprzez ciepło dłoni podtrzymującej stopę kieliszka. Pamiętaj też, by do takiego alkoholu wybierać szkło lekko zwężające się ku górze, co będzie miało wpływ na odpowiednią prezentację aromatu.

Potrzebujesz szkła lub porcelany do swojego lokalu? Zobacz już teraz ofertę, na: https://horecapolska.pl/szklo-porcelana


Data publikacji: 24.04.2023

Najnowsze newsy branżowe -

Nasi partnerzy

Hotel Gołebiewski
Copernicus Toruń
BCC Events Pałac Lubomirskich
ArtHotel Stalowa52
Qubus Hotel Wrocław
img
EB_logo
Everitum_logo
Media_Solutions_Group_logo
Wykładnia.pl logo
Agencja Mpower
Elite Music dostawca usług eventowych
JC tłumaczenia logo
Wykładnia.pl logo
Back to Top